En tunne kovinkaan hyvin Raamattua. Tai rehellisempää on sanoa, että tiedän Raamatusta hyvin vähän. Jostain on mieleeni jäänyt sanonta, kuinka isiemme pahat teot kostetaan kolmanteen ja neljänteen polveen.

Näin se taitaa olla ihan konkreettisestikin. Suvaitsemattomuus on voimissaan. Kuulin äskettäin, kuinka joku paikallislehden tilaaja oli ilmoittanut peruvansa tilauksen, kun lehden keskisivuilla julkaistiin Vasemmistoliiton tuottamaa materiaalia. Kyseessä oli kuitenkin ilmoitusliite, mikä oli selkeästi mainittu sivuilla. Ja ilmoituksesta maksettiin ihan oikea hinta. Mutta eihän meidän paikallislehtemme saa edes maksusta julkaista muuta kuin yhden lajin poliittista materiaalia!

Eivät poliittiset virkavalinnat minnekään ole kadonneet. Eivät edes siellä, missä julkisesti kerrotaan aina valittavan paras mahdollinen hakija. En toki väitä, että jokaisessa tapauksessa eräitä tehtäviä hakiessani olisin ollut paras, mutta mieleen on jäänyt kuulemani ihan vakavasti esitetty kommentti: 'Ei kai Orivedelle kunnan palvelukseen vasemmistolaista valita!'. Varma tietoni on, että kommentin sanoja ei itse ole vasemmistolainen. No, en ole Oriveden kaupungin palveluksessa.

Esimerkiksi tällaisia voivat kokemukset siis olla. Näissä tapauksissa ei vielä kostettu samaan sukuun kuuluville.

Mutta entäpä tämä Lapin Kansa? Ensinnäkin, kuuluuko työnantajan tietää, onko edes johtavan työntekijän puoliso samaa sukupuolta? Ei kuulu.

Ja toisekseen, kuuluuko työnantajan tietää, mitä edes johtavan työntekijän puoliso tekee tai ajattelee? Ei kuulu.

Vauhti on elämässämme kiihtynyt. Nyt kostetaan jo samalle sukupolvelle eikä Raamatun mukaan vasta kolmanteen tai neljänteen polveen. Tai kaipa sekin kostotapa on vielä elossa.

(Kirjoitettu 2.10.2008 illalla)