Ei kesä vielä ohi ole. Mutta rankin kausi taitaa jo olla. Tai mistä sen tietää.
   
    En osaa sanoa, mistä kesän rankkuuden kokemus oikein johtuu. Ehkäpä siinä ainakin osittain on mukana vanhenemista. Vaikka voisinkin sanoa ryöväripäällikkö Matiaksen tapaan, että 'sitä minä en hyväksy'. Hänhän ei halunnut hyväksyä Kalju-Pietun kuolemaa Ronja ryövärintyttärestä.

    Rämsöön kesäteatterin Ronja oli ainoa kesäteatterinäytelmä, jonka tänä kesänä tulin katsoneeksi. Sillä toisella puolella eli näyttämöllä taas sain olla mukana kuusitoista kertaa yhdessä hyvän yleisön ja Kätkäläisen kanssa. Kiitokset vaan kaikille Rönnin  kesäteatterissa käyneille noin viidelle tuhannelle katsojalle.

    Jotenkin tässä pitäisi jaksaa suuntautua syksyyn. Siellä on edessä myös kunnallisvaalit. Joskus ne kieltämättä tuntuvat turhauttavilta. Mutta toisaalta ne innostavatkin. Maailmaa tai edes omaa kotikuntaa ei ole rakennettu valmiiksi. Vielä on paljon tehtävää ja tehtävissä.

    Olen ollut havaitsevinani, että kuntalaisetkin ovat huomanneet vaalien lähestyvän. Tarkoitan siis sellaisia kuntalaisia, jotka eivät millään lailla ole mukana kunnallisissa luottamustehtävissä. Palautteen määrä on ihan viime kuukausina kasvanut, keskusteluissa nousee esiin niin hyvin kuin huonostikin hoidettuja juttuja. Toivottavasti tällainen asioiden ja päätösten seuraaminen, yhteisiin asioihin osallistuminen jatkuu vaalien jälkeenkin.

    Useassa yhteydessä vuosien ajan olen puhunut kunnassa olevien palvelujen tärkeydestä. Kunnan vetovoimaisuus myös uusia asukkaita houkuttelevana on kiinni palveluiden määrästä, hinnasta, laadusta ja tasosta. Mikä kunta tahansa voi nousta valtakunnalliseen tietoisuuteen kunnollisella palvelutuotannollaan.

    Ehkä on niin, että sana 'palvelut' on itsessään liian laaja käsite. Varmaankin sitä pitäisi purkaa eri ikäisille, erilaisia harrastuksia kaipaaville, huonokuntoisille, sairaille tai terveille ihmisille tarjolla oleviin palveluihin. Ainakin Oriveden Vasemmistoliitolla on tähänkin valmiutta.

    Puhuminen pelkästään ei riitä. On oltava myös puheidensa takana. Valtakunnalliset puheet kunnallisista palveluista, vaikkapa niiden maksuista tai maksujen korottamatta jättämisestä, eivät näytä valitettavasti toteutuvan kuntatasolla.

    Tällainen kaksijakoinen toiminta, jossa on minkä tahansa puolueen valtakunnallinen propagandistinen linja ja siitä poikkeava paikallinen todellisuus, ei ole vakavasti otettavaa poliittista työtä. Se on politiikan rääpimistä ja ihmisten aliarvioimista. Sanon näin, vaikka itsekään en alistu 1970-luvulla lauletun laulun tapaan olemaan puolueen sotilas.