...ajomies nyt miksi nyyhkyttää.

    Vanhan kunnon humpan tekstiähän se siinä. Mutta miksi tähän yhteyteen? Alkuosa toivottavasti selviää kohta. Ja loppuosa on ymmärrettävää, kun kuuntelee humpan sanat loppuun asti.

    Tämän päivän Uutispäivä Demarissa kirjoitettiin seuraavaa: "Turun sosialidemokraatit edellyttävät kokoomuslaiselta kaupunginjohtajalta realistisia vaihtoehtoja kaupungin 30 miljoonan euron alijäämän kattamiseksi ja talouden tasapainottamiseksi. Omaa, yksilöityä vaihtoehtoaan valtuustoryhmän johtokaksikko ei torstaina esittänyt, koska 'esityksen joutuu tekemään virkansa puolesta kaupunginjohtaja'".

    Tässä ei ole ymmärtämätöntä se, että Turun kaupungilla on 30 miljoonaa euroa alijäämää. Se vain osoittaa, että kuntatalouden tila ei ole aina kiinni kunnan koosta. Ja osoittaa se senkin, että Turussa on eletty tautisesti. Toki tautia on valtiovaltakin varmasti lisännyt.

    Minulle ymmärtämätöntä on se, millä tavalla ilmeisen keskeisen valtuustoryhmän johtokaksikko suhtautuu kunnallisten asioiden hoitamiseen. Kun on paskamaista tehtävää (saatanallisista säkeistä samassa Uutispäivä Demarin jutussa kirjoitettiin), edellytetään, että virkamiehet esittävät vaihtoehtoja ja tekevät esityksiä.

    Tätä luottamushenkilöiden pallon heittämistä virkamiehelle ei voi puolustella edes sillä, että johtava virkamies on eri puolueesta. Eikä millään muullakaan. Paitsi luottamushenkilöiden omalla laiskuudella. Tai ymmärtämättömyydellä. Tai täydellisellä näköalojen puutteella.

    Jos keskeisellä kunnallisella luottamushenkilöllä ei ole mitään annettavaa 30 miljoonan euron alijäämän edessä, hänen ainoa oikea toimenpiteensä on vetäytyä luottamustehtävästä. Ei yhteisten asioiden hoitamista ole se, että edellytetään kaupunginjohtajalta esityksiä.

    Yhteisten asioiden hoitamiseen kuuluu yhteinen vastuu. Avoin vaihtoehtojen esittäminen. Asioihin paneutuminen. Ideoiminen. Puntarointi. Joskus myös tuulettaminen.

    Ei ihme, että suomalaisissa kunnissa on tunkkainen ilmapiiri. Yhdellä kunnallishallinnon raukalla ei voi koskaan olla rajatonta ideavarastoa, josta aina ammentaa vaihtoehtoja. Ei, vaikka hän olisi kunnan/kaupunginjohtaja ja saisi siitä palkkaa.

    Odottelu, edellyttäminen ja niiden jälkeen kenties vielä syyttäminen eivät ole oikea toimintatapa. Näin minä sen ainakin koen. Ymmärrystä voin antaa niille luottamushenkilöille, jotka istuvat omilla housuillaan tuleen ja panevat itsensä likoon.