Istuin eilen yli kuusi tuntia kaupunginhallituksen kokouksessa. Orivedellä. Eivät niin pitkät kokoukset ihan tavanomaisia ole. Ja toisaalta luottamushenkilön tehtävä on ottaa päätettävistä asioista selvää. Joko ennen kokousta tai kokouksessa.

Ja luottamushenkilön tehtävä on asettaa kaikki(kin) asiat kyseenalaisiksi. Yhden henkilön tekemissä päätösesityksissä on aina useampiakin näkökulmia. Niin kuin asioissa yleensä.

Luottamushenkilön tehtävä on tuoda esille omat näkemyksensä omien tietojensa ja kokemustensa pohjalta. Se ei tarkoita asettumista vastarintaan virkamiesten kanssa. Se tarkoittaa näkökulmien laajentamista. Ja tietenkin se tarkoittaa myös kokousajan pitkittymistä.

Ei ole helppoa olla kunnallinen luottamushenkilö. Joudumme olemaan monenlaisten paineiden välissä ja yrittämään löytää kokonaisuuden kannalta oikeita etenemisteitä. Aina ne eivät löydy. Ja erilaisen taustan (poliittisen, perhetilanteen jne) omaavilla luottamushenkilöillä on myös erilaisia näkemyksiä oikeasta ja samalla mahdollisesta ratkaisusta.

Erilaisuutta tarvitaankin. Takavuosina erään pirkanmaalaisen kunnan valtuuston puheenjohtaja kehui, että keskimääräinen valtuuston kokousaika on 15 minuuttia. Lyhin kokous oli kestänyt kuutisen minuuttia. Sellaisissa kokouksissa ei ole erilaisuutta. Tai sitä ei siedetä - tällaisestakin on kunnallishallinnossa esimerkkejä.

Kovin usein olen joutunut sanomaan, että kunnallisen toimielimen kokoukset eivät ole mieltä ylentäviä. Varsin usein niistä palaa kotiin masentuneena. Päällimmäiseksi ajatukseksi jää, että näinkö oman kunnan tulevaisuudesta huolehditaan. Etteikö luottamushenkilöillä ole lainkaan sanottavaa tai annettavaa? Että tärkeintäkö on valvoa sitä, että oman poliittisen ryhmittymän edustaja valitaan muihin luottamustoimipaikkoihin?

Ja kuitenkin, luottamushenkilön pitäisi nähdä kauas ja linjata kunnan kehittämistä pitkälle eteenpäin. Ei se todellakaan riitä, että kauhistellaan kunnan taloudellista tilannetta. Ja odotetaan virkamiehiltä esityksiä, mitä kunnassa pitäisi tehdä.

Mutta niinkin asia on, että ilman kunnallisia luottamushenkilöitä ei eteenpäin päästä, olemmepa millaisia tahansa. Hallintojärjestelmämme perustuu siihen. Vaikka joskus tuntuukin siltä, että luottamushenkilöiden takia ei päästä eteenpäin.

Kaikkien pitäisi vaan enemmän ymmärtää, miksi olemme luottamushenkilöinä. Tehtävämme on hoitaa kuntalaisten asioita. Perinteisellä puoluepolitiikalla on entistä vähemmän merkitystä. Mutta ei asioita hoideta myöskään suuremman ja vahvemman sanelupolitiikalla - pieniä, heikkojakin tarvitaan.